Taierea arborilor si arbustilor

O taiere minutioasa si specifica fiecarei specii permite pastrarea frumusetii portului lor natural. Indiferent ca este arbust sau arbore, taierea va fi diferentiata in functie de dorinta: daca vrem sa favorizam inflorirea sau foliajul dens!

 

Arta taierii se invata cu timpul si cu practica. O taiere gresita este adesea mult mai nefasta pentru plante decat absenta intretinerii. Trebuie tinut cont de cateva sfaturi inainte de inceperea taierii.

 

De ce sa taiem?

Mai multe motive ne pot determina sa facem acest lucru:

-                     pentru mentinerea naturala a formei plantei ;

-                     pentru pastrarea plante in stare de sanatate buna;

-                     pentru ameliorarea infloririi si fructificarii;

-                     pentru mentinerea calitatii lemnului;

-                     pentru a avea o planta mult mai atragatoare;

-                     pentru a limita talia plantelor cu crestere rapida;

-                     pentru o forma utilitara ( umbra, drum, casa, etc)

Unde taiem?

Daca vrem sa taiem o ramura, exista o modalitate de a o face care permite o cicatrizare buna ulterioara. O taiere gresita antreneaza imediat instalarea putregaiului determinat de bacterii sau ciuperci. Trucul consta in taierea la nivelul ramurii (bratului) si nu al trunchiului, care va pastra o parte de tesut ce va asigura cicatrizarea taieturii cauzate prin taiere. Din contra, daca taietura se va face prea sus pe ramura, va ramane un ciot ce va favoriza intrarea parazitilor nedoriti.

 

In ce unghi taiem?

Aici actioneaza stiinta de a taia!

 

Se numeste “oprire” intersectia dintre o ramura si trunchi, zona alungita facuta de pliuri. Aceasta este reunirea lemnului trunchiului cu lemnul scoartei. De exemplu la mesteacan aceasta este neagra  si foarte vizibila. O data identificata acesta “oprire” trebuie sa:

- efectuarea unui taieri mici pe partea inferioara a ramurei pentru evitarea ruperii scoartei in timpul caderii:

- taierea ramurei mai sus (in dreapta) fata de taierea efectuata pe partea inferioara;

- taierea ciotului ramas facand un unghi opus cu cel al “opririi”;

 

Suprafetele taiate sau deteriorate de pe trunchi sau ramurile groase.

In acest caz, trebuie taiat conturul taieturii cu o foarfeca pentru a realiza o suprafata cat mai simetrica. Este recomandat de asemenea netezirea cu smirghel pentru diminuarea riscurilor infectarii de catre paraziti.

 

Taierea arborilor este mai propice in primavara sau in toamna?

 

Practicienii in arboricultura au pareri diferite asupra perioadelor de taiere a arborilor. In acelasi timp, cercetarile tind sa demonstreze ca taierile se pot face tot timpul anului, mai putin pentru speciile care produc flori sau fructe comestibile.

Regula generala, ramurile moarte, bolnave, periculoaae, rupte, prost situate, daunatoare si subtiri pot fi indepartate tot timpul anului si asta cat mai repede posibil. Arborii atinsi de boala cum ar fi “galmele negre ale ciresului” si arsura bacteriana la Sorbus trebuie curatate pana la lemnul sanatos, inca de la aparitia bolii.

Chiar daca taierile se pot face tot anul, cateva restrictii se impun pentru maximizarea cicatrizarii arborelui

 

Toamna: trebuie tinut cont de posibilitatea inghetarii speciilor mai putin rezistente la frig;

Iarna: trebuie evitate taierile in timpul gerurilor din ianuarie si februarie;

Primavara: trebuie evitata taierea arborilor care pierd multa seva cum sunt artarii, mestecenii, ulmii, castanii si teii. Perioada activa de urcare a sevei se situaeaza deobicei la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lunii aprilie. Trebuie evitate taierile severe ( mai mult de 20% din coroana) deoarece acestea provoaca aparitia gurmanzilor.

Sfarsitul primaverii si in timpul verii: a fost pana nu demult considerata ca o taiere nefasta de catre mai multi specialisti. Sunt din ce in ce mai multi cei care considera ca cicatrizarea se face mai rapid in acesta perioada a anului. Trebuie insa evitat sa se faca taieri severe ( nu mai mult de 20% din coroana) deoarece se poate determina aparitia fenomenului de evapo-transpiratie a arborelui si sa cauzeze o izolare pe partea de trunchi care nu este protejata de frunze.

www.jagwatches.com

Taierile din luna august: poate uneori provoca la diferite specii o noua crestere care nu are timp sa se maturizeze sau sa se lignifieze inainte de primele geruri din iarna.

Both James Bond the smoothness and Difficulties the actor would rather done the Omega replica watches off and on the screen. While both of these may prefer different types, both are faithful to the Omega brand. Actually, Omega replica even released a limited edition from the Seamaster Model once the James Bond movie Casino Royale was launched. This special version is equivalent to the initial worn within the movie, aside from several 007 logos around the front and back of the watch.

Contactati-ne

Semperflorens

Calea Grivitei nr 401 Bl. P, Sc. A, Ap. 2
cod 010723, sect 1 Bucuresti

Telefon Sediu
0723348795
Telefon Pepiniera
0724567262
E-mail
semperflorens_cv@yahoo.com contact@semperflorens.ro