Taierea coniferelor

Coniferele cer taieri minime de formare. Taierile vizeaza cresterea densitatii frunzisului conservand silueta lor naturala, in particular la speciile cu crestere rapida sau a acelor care au tendinta sa se degarniseasca.

Contrar foioaselor, coniferele nu produc cu usurinta crestri noi pe lemnul batran ( trunchi sau ramuri mai batrane de trei ani). De aceea nu trebuie niciodata taiat in lemn batran cu exceptia cazului in care trebuie eliminata o ramura de la nivelul trunchiului. Deci trebuie taiat lemnul tanar dar sa nu se taie foarte sever. Numai tisa si tzuga suporta taieri in lemn batran.

Nu trebuie sa taiem niciodata varful terminal al coniferelor care au forma naturala piramidala sau columnara.

 

Taierea de intretinere:

- indepartarea ramurilor moarte sau batrane;

- pastrarea unui varf bine definit la coniferele cu ace cu port drept sau piramidal (molid, brad, etc)

- taierea unei treimi din varfurile anuale de crestre ale pinilor (lumanarile) inainte ca acele sa fie bine definite daca vrem sa incetinim cresterea plantei si sa o facem mai deasa ( pinus mugo)

- taierea unei treimi sau jumatate din cresterile anuale la coniferele  cu solzi ( thuja, chamaecyparis, etc) pentru accentuarea formei conice si a densitatii.

 

Perioadele de taiere:

 

Taierea de intretinere: anual, in functie de sezon in afara taierilor cresterilor anuale, jumatatea lunii iunie este ideala.

 

Coniferele cu ace

Pentru pin, molid si brad, taierea se face in primavara pana cand cresterile anuale ating doua-trei treimi din lungimea lor finala, dar inainte ca acele sa se deschida. Daca taierea este intarziata pana la apariria noilor ace se va face doar intinerirea extremitatilor dar va fi prea tarziu pentru formarea de noi muguri terminali pentru anul urmator. Taierea consta in indepartarea intre 1/3 si 2/3 din varful de crestere numit si “lumanare”.

 

Coniferele cu solzi

Pentru juniperus, thuja si chamaecyparis, taierea cresterilor se face aproape de perioada de incetare a acesteia, adica la sfarsitul lunii iunie. Teierea se poate relua la jumatatea lunii iulie sau la inceputul lunii august. Este recomandat sa se folosesca o foarfeca manuala sau o foarfeca de gard viu decat un fierastrau de gard viu, pentru a evita desirarea (distrugerea) foliajului. In cazul gardurilor de thuja, taierea se face pentru controlarea dezvoltarii lor si a indesirii foliajului conservand forma naturala a plantei.

 

Tisa, Tsuga si Laricele

In ceea ce priveste tisa, tsuga si laricele, putem face o taiere mult mai severa, deoarece ele au puterea de a forma noi muguri pe lemn batran.

Contactati-ne

Semperflorens

Calea Grivitei nr 401 Bl. P, Sc. A, Ap. 2
cod 010723, sect 1 Bucuresti

Telefon Sediu
0723348795
Telefon Pepiniera
0724567262
E-mail
semperflorens_cv@yahoo.com contact@semperflorens.ro